Tophockey
Jongste jeugd
Jeugd
Senioren
clubhuis Voordaan.jpg 150514 H1-SCHC-72.jpg 1111Rik.jpg d1.jpg 11221816_855319214547600_3620736972680461746_o.jpg 150514 H1-SCHC-13.jpg IMG_2420.jpg
 

Historie MMHC Voordaan

Historie MMHC Voordaan

MMHC Voordaan werd opgericht op 6 november 1935.

De oprichting vond plaats in de Utrechtse wijk Tuindorp die toen, net als Groenekan, nog deel uitmaakte van de gemeente Maartensdijk. Vandaar de naam "Maartensdijkse Mixed Hockey Club". De naam "Voordaan" werd ontleend aan het voormalige landgoed, huis Voordaan, en het gelijknamige bos naast het huidige complex.

De eerste leden kwamen voornamelijk uit datzelfde Tuindorp, De Bilt en natuurlijk het nabij gelegen dorpje Groenekan, alwaar ook een weiland kon worden gehuurd om daar wedstrijden te spelen op de zaterdagmiddag. Door de week was het veld voor de schapen en een voormalige stal tussen beide velden in werd omgebouwd tot ons eerste "clubhuis". Dat clubhuis zou dienst doen tot 1967.

Nadat in 1952 de eerste jeugdleden werden toegelaten, telde de vereniging in 1967 ruim 300 leden, en voorzien werd dat die wel kon gaan groeien naar zo'n 500 á 600 leden. Het door de Groenekanse architect H.H. Boswijk gemaakte ontwerp voor het destijds "nieuwe" clubhuis werd met hulp van veel Voordaanse vrijwilligers in enkele maanden tijd gebouwd.

In de jaren zeventig liet de toenmalige eigenaar weten zijn bezit wel te willen verkopen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd: Voordaan twijfelde niet en schafte het perceel (toen iets kleiner, nu circa 4,3 hectare) aan en daarmee werden alle leden eigenaar van een prachtig complex.

In 2005, we naderden op dat moment al de 1200 leden (wie had dat kunnen bedenken!), werd een eerste ontwerp gepresenteerd voor onze huidige behuizing. Architect Jacob Borren uit Leeuwarden sprak met zijn plannen het meest tot de verbeelding en hij kreeg in 2007 de opdracht het nieuwe clubhuis te realiseren.

Het oude clubhuis ging 3 juni 2008 onder de slopershamer en op 10 januari 2009 konden alle leden voor het eerst kennis maken met het gebouw dat er nu staat.Dat is afgelopen jaren door een groep vrijwilligers al weer flink onder handen genomen om de sfeer nog gezelliger te maken.De muren kregen een andere kleur evenals het meubilair en er kwam een schitterende "wall of fame” waar honderden oude foto’s op behang zijn geprojecteerd.

Ook de bar kreeg een knusser aangezicht.

Hoewel niet gezegd kan worden dat Voordaan nog een "kleine familieclub " is (het ledental schommelt inmiddels rond de 2000), heeft de vereniging veel kenmerken die dat beeld versterken. De meeste leden kennen elkaar en, of er nu gewonnen of verloren wordt, na afloop is het er hoe dan ook niet minder gezellig om. 

Velen blijven graag na de wedstrijd "even hangen", kijken nog een wedstrijd van een van de andere teams of schuiven aan rond de (oude) openhaard om er gezellig even bij te kletsen. Daarnaast wordt iedereen jaarlijks ingeschakeld voor allerlei hand- en spandiensten rondom clubhuis en terrein en ook dat levert een bijdrage aan de saamhorigheid binnen de club.

Op sportief gebied is Voordaan niet onbesproken.Genoten de dames in de zestiger jaren het meeste bekendheid (het toenmalige dames 1 miste op een haar na het landskampioenschap) en telden we meerdere "internationals" (met Heleen Welschen-van Rooij als meest bekende),in 2007 haalden de mannen van heren 1 alle landelijke media door in een zinderende play-off wedstrijd het Haagse Klein Zwitserland naar de overgangsklasse te verwijzen en zelf voor het eerst in de geschiedenis te promoveren naar de Rabo Hoofdklasse.

Spelers van Voordaan ontvangen geen salaris, een aantal van hen traint en coacht jeugdteams, fluit wedstrijden en de top- teams organiseren clinics voor grote groepen leden om daarmee de team-kas te spekken.

Sinds 2007 Heeft heren 1 alweer drie maal een seizoen in de hoofdklasse gespeeld.Voor de club en de supporters langs de lijn is het allemaal fantastisch. Iedereen komt graag kijken naar een mooie pot hockey. Winst is prachtig maar genieten van alle "beroemde” teams en internationals die op Voordaan langs komen is belangrijker.

Sinds het seizoen 2018 – 2019 heeft de KNHB een nieuwe klasse van 12 teams ingesteld tussen de overgangsklasse en de hoofdklasse. Doel is de niveaus in de twee klassen dichter bij elkaar te brengen. Heren 1 wist zich in de nieuwe " promotieklasse” te spelen, dames 1 (dat sinds 2011 weer in de overgangsklasse speelt) moet op die promotie nog even wachten.

Ook andere teams doen van zich spreken: verschillende veteranenteams doen mee om de prijzen in de hoogste klassen en op internationale toernooien, vele tientallen andere teams hopen elke week dat het weer net zo gezellig wordt als na de vorige wedstrijd.

Door een professioneler aanpak spelen steeds meer jeugdteams op een zeer goed niveau.

Door de spectaculaire groei van het ledental in de afgelopen jaren heeft de vereniging moeten besluiten om de eigendoms-structuur te wijzigen. Het vervangen van kunstgrasmatten en het aanleggen van nieuwe ondergronden zorgde voor grote druk op onze financiën.

Na langdurig overleg is een overeenkomst met de gemeente de Bilt gesloten die regelt dat het eigendom van ons complex langzaam overgaat in gemeentelijke handen en ons gelijktijdig voorziet van een erfpachtovereenkomst voor (tenminste) de komende 40 jaar. We kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Voordaan beschikt over een waterveld, een semi-waterveld, twee zandingestrooide kunstgras velden en enkele jeugd- en mini- kunstgrasvoorzieningen.

Bijgewerkt jan 2019

R.O.B.