Tophockey
Jongste jeugd
Jeugd
Senioren
11221816_855319214547600_3620736972680461746_o.jpg d1.jpg clubhuis Voordaan.jpg 150514 H1-SCHC-72.jpg IMG_2420.jpg 1111Rik.jpg 150514 H1-SCHC-13.jpg
 

Historie MMHC Voordaan

Historie MMHC Voordaan
MMHC Voordaan werd opgericht op 5 november 1935.
 
De oprichting vond plaats in de Utrechtse wijk Tuindorp, dat toen net als Groenekan nog deel uitmaakte van de gemeente Maartensdijk. Vandaar de naam "Maartensdijkse Mixed Hockey Club". De naam "Voordaan" werd ontleend aan het voormalige landgoed en huis Voordaan, en het gelijknamige bos naast het huidige complex.

De eerste leden kwamen voornamelijk uit datzelfde Tuindorp, De Bilt en natuurlijk het nabij gelegen dorpje Groenekan, alwaar ook een weiland kon worden gehuurd om daar wedstrijden te spelen op de zaterdagmiddag. Door de week was het veld voor de schapen en een voormalige stal tussen beide velden in werd omgebouwd tot ons eerste "clubhuis". Dat clubhuis deed dienst tot 1967.

Nadat in 1952 de eerste jeugdleden werden toegelaten, telde de vereniging in 1967 ruim 300 leden, en voorzien werd dat die wel kon gaan groeien naar zo'n 500 á 600 leden. Het door de Groenekanse architect H.H. Boswijk gemaakte ontwerp voor het destijds "nieuwe" clubhuis werd met hulp van veel Voordaanse vrijwilligers in enkele maanden tijd gebouwd.

In de jaren zeventig liet de toenmalige eigenaar weten zijn bezit wel te willen verkopen.  Dat was niet tegen dovemansoren gezegd: Voordaan twijfelde niet en schafte het perceel (toen iets kleiner, nu circa 4,3 hectare) aan en daarmee werden alle leden eigenaar van een prachtig complex.

In 2005, we naderden op dat moment al de 1200 leden (wie had dat kunnen
bedenken!), werd een eerste ontwerp gepresenteerd voor onze huidige behuizing. Architect Jacob Borren uit Leeuwarden sprak met zijn plannen het meest tot de verbeelding en hij kreeg in 2007 de opdracht het nieuwe clubhuis te realiseren.
 
Het oude clubhuis ging 3 juni 2008 onder de slopershamer en op 10 januari 2009 konden alle leden voor het eerst kennis maken met het gebouw dat er nu staat.  Dat is afgelopen zomer alweer door een groep vrijwilligers flink onder handen genomen om de sfeer nog gezelliger te maken.  De muren kregen een andere kleur evenals het meubilair en er kwam een schitterende "wall of fame” waar honderden oude foto’s op behang zijn geprojecteerd.
Komende maanden wordt er nog geprobeerd de bar een knusser aanzien te geven.

Hoewel niet gezegd kan worden dat Voordaan nog een "kleine familieclub " is (het ledental schommelt dit seizoen rond de 1850), heeft de vereniging veel kenmerken die dat beeld versterken. De meeste leden kennen elkaar en, of er nu gewonnen of verloren wordt, na afloop is het er hoe dan ook niet minder gezellig om. Velen blijven graag na de wedstrijd "even hangen", kijken nog een wedstrijd van een van de andere teams of schuiven aan rond de (oude) openhaard om er gezellig even bij te kletsen. Daarnaast wordt iedereen jaarlijks ingeschakeld voor allerlei hand- en spandiensten rondom clubhuis en terrein en ook dat levert een bijdrage aan de saamhorigheid binnen de club.

Op sportief gebied is Voordaan niet onbesproken. Genoten de dames in de zestiger jaren het meeste bekendheid (het toenmalige dames 1 miste op een haar na het landskampioenschap) en telden we meerdere "internationals" (met Heleen Welschen-van Rooij als meest bekende), in 2007 haalden de mannen van heren 1 alle landelijke media door in een zinderende play-off wedstrijd het Haagse Klein Zwitserland naar de overgangsklasse te verwijzen en zelf voor het eerst in de geschiedenis te promoveren naar de Rabo Hoofdklasse. Voordaan was toen (en is nog steeds) de enige hoofdklasse-club die geen salaris betaalt aan spelers.  Een aantal  spelers traint en coacht jeugdteams, fluit wedstrijden en het team organiseert  clinics voor grote groepen leden om daarmee de team-kas te spekken.
Dit seizoen speelt heren 1 alweer voor de derde keer in de hoofdklasse en bij het ingaan van de winterstop heeft het team al meer punten behaald dan in één van de andere seizoenen op het hoogste niveau. Voor de club en de supporters langs de lijn is dat allemaal niet zo belangrijk.  Iedereen komt graag  kijken naar een mooie pot hockey.   Winst is prachtig maar genieten van alle "beroemde” teams die op Voordaan langs komen is belangrijker.  
De doelstelling is dit jaar ambitieus:  handhaven op het hoogste niveau…. als het even kan.

Ook andere teams doen van zich spreken: dames 1 promoveerde in 2011 naar de Overgangsklasse en mengt zich na een paar seizoenen "warmdraaien” nu nadrukkelijk aan de top,  heren veteranen A doet weer mee om de prijzen in de hoofdklasse en vele tientallen andere teams hopen elke week dat het weer net zo gezellig wordt als na de vorige wedstrijd.
Door een steeds professioneler aanpak spelen vele lijnteams in de jeugd op een zeer goed niveau.  

Voordaan beschikt sinds 2016 over een heus waterveld.   Daarnaast ligt een semi-waterveld en aan de rand van bos Voordaan liggen nog twee zand-ingestrooide kunstgrasvelden.