Arbitrage

Arbitrage


Zonder scheidsrechters kan er geen competitie worden gespeeld. Zij zorgen voor een sportieve en faire begeleiding van de wedstrijden op Voordaan. Als Voordaan doen we er alles aan om de begeleiding van wedstrijden optimaal te laten verlopen, onder leiding van de arbitragecommissie. Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over de arbitrage op Voordaan.


Blije scheids

Zo organiseren we de arbitrage

De arbitragecommissie stelt scheidsrechters op voor de wedstrijden van de jeugd vanaf O12-leeftijd. Wij streven ernaar elke zaterdag zoveel mogelijk scheidsrechters op te stellen, met als uitgangspunt dat O18-jeugd de O14-leeftijd fluit, en O16-jeugd de O12-leeftijd en dat je alleen wordt ingedeeld op dagen waarop je zelf ook thuis speelt. 



Wij nemen aan het begin van het seizoen en bij de start van de tweede seizoenshelft contact op met de managers van O18- en O16-teams en vragen om ons van een indeling te voorzien zodat je al aan het begin van het seizoen weet op welke zaterdag je moet fluiten en je daarmee rekening kunt houden. 



We houden bij het indelen van scheidsrechters rekening met het ervaringsniveau en de klasse. Wij proberen de scheidsrechters gedurende het seizoen gelijkmatig te verdelen over alle teams. Is het niet mogelijk om een scheidsrechter in te delen, dan vragen wij het team om zelf twee scheidsrechters te regelen. Uiterlijk woensdag voor de wedstrijd worden scheidsrechters in de Voordaan-app vermeld.


Heb je vragen, neem dan contact op met de arbitragecommissie via [email protected].

Ouder als spelbegeleider bij de jeugd

Zelf fluiten: goede voorbereiding

communicatie en veldverdeling

- Stel je voor de wedstrijd voor aan coaches en aanvoerders.

- Vraag de wedstrijdcodes mocht je die niet bezitten.


De wedstrijd

- Fluit actief en schrijf de score op.

- Fluit hard en duidelijk zodat iedereen je goed hoort.

- Vorm gedurende een wedstrijd een team met je collega-scheidsrechter. 

- Overleg en stem af waar nodig. Steun je collega-scheidsrechter.


Achteraf

- Zorg direct voor de afhandeling van het Digitaal Wedstrijd Formulier.

- Bespreek de wedstrijd na met je collega-scheidsrechter 

- Vraag eens tips aan een toeschouwer.


Heb je vragen of zijn er dingen gebeurd die je wilt bespreken, neem dan na afloop contact op met de arbitragecommissie. [email protected]


Alle O18- en O16-spelers worden 2 à 3 keer per jaar ingedeeld om op zaterdag een wedstrijd te fluiten. Dit wordt aan de manager van je team gemeld, je ontvangt een mail (of je ouders als jouw mailadres niet bekend is) en je ziet het in de Voordaan-app. Ben je verhinderd om te fluiten, dan regel je zelf een vervanger. 


Ben je ingedeeld als scheidsrechter, denk dan aan de volgende dingen:


Voorbereiding

- Zorg voor kleding van afwijkende kleur (in het clubhuis hangen scheidsrechtersshirts en -jasjes die je aantrekt).

- Meld je een kwartier voor de wedstrijd op het veld. 

- Maak duidelijke afspraken met je collega-scheidsrechter over de onderlinge communicatie.


Heb je vragen, neem dan contact op met de arbitragecommissie via [email protected].

De CS+ scheidsrechter

Zo haal je je scheidsrechterskaart

Jeugdleden worden in het eerste jaar dat ze in de O16-categorie spelen opgeroepen voor de scheidsrechterscursus. Zie voor meer informatie over dit onderwerp de pagina Jeugdleden.



Het is daarnaast onze wens dat van ieder jeugdlid in elk geval één ouder een scheidsrechterskaart heeft of haalt. Elk seizoen streven we er daarom naar minimaal één scheidsrechterscursus voor volwassenen aan te bieden. Data worden via de site/app bekendgemaakt.


Clubscheidsrechter (CS):

Voor ouders, jeugd-, en seniorenspelers organiseren we opleidingsavonden en het eindexamen. In twee avonden theorie in combinatie met praktijkvoorbeelden bereiden we je voor op het examen. Maar nog belangrijker, bereiden we je voor op je eerste fluitbeurt! Geef je op door een mail te sturen naar [email protected]


Clubscheidsrechter plus (CS+)

Wanneer je na het behalen van je CS-kaart verder wil, organiseren we, in samenwerking met de KNHB de CS+ opleiding. Hierin word je opgeleid tot een scheidsrechter die wedstrijden fluit op het hoogste clubniveau (zowel jeugd als senioren). CS+ scheidsrechters zijn te herkennen aan het groene/oranje shirt.


De opleiding bestaat uit drie theorieavonden en een intensieve begeleiding/coaching in de praktijk, kortom alles wat je nodig hebt om een wedstrijd van begin tot einde te begeleiden. Benieuwd of de CS+ opleiding iets voor jou is? Neem dan contact op!


Heb je vragen, neem dan contact op met de arbitragecommissie via [email protected].

Share by: