Tophockey
Jongste jeugd
Jeugd
Senioren
11221816_855319214547600_3620736972680461746_o.jpg 150514 H1-SCHC-13.jpg clubhuis Voordaan.jpg IMG_2420.jpg 150514 H1-SCHC-72.jpg d1.jpg 1111Rik.jpg
 
Nieuwsafbeelding

Paul Volkers (1922 – 2017)

Lieve Paul,

Aan een lang, prachtig en veelbewogen leven is dan toch een einde gekomen. Blijdschap (voor jou) en verdriet vechten om voorrang op deze Goede Vrijdag. Voor velen ben jij van grote betekenis geweest: bedrijven, organisaties, serviceclubs en natuurlijk Voordaan.Anderen zullen je uit een aantal van die disciplines lof toezwaaien, ik schrijf je deze brief om je betekenis voor Voordaan nog eens te benadrukken en je beloftes te doen naar de toekomst .

Voordaan werd in 1935 opgericht en jij werd al vóór de oorlog lid. In de oorlog zelf werd aanvankelijk nog gehockeyd maar naarmate meer jongeren werden opgeroepen voor dwangarbeid moesten ook vele leden onderduiken en viel de sport stil . Jij pakte de draad weer op na de bevrijding. Er was nauwelijks een elftal en iedereen die het spelletje leuk vond kon meedoen. Op zaterdagmiddag lekker in het zonnetje bij ons eerste clubhuis. Vaak eerst nog even wat drollen van begrazers van de (2) velden ruimen maar daarna kon het beginnen. De club groeide en er kwamen steeds meer teams. Voordaan was een echte familieclub.Opa Sik (Pier Westerbaan) bestierde de bar en begin vijftiger jaren werden de eerste kinderen uit Voordaan-echtparen geboren. Toen die een leeftijd bereikten om te gaan hockeyen nam (toen nog) -Tante- Nel de trainingen van het hele spul voor haar rekening.

Jouw connecties waren belangrijk in de jaren die volgden. In 1954 werd je voorzitter en leverde een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijk geworden uitbreiding van ons complex naar uiteindelijk 4 velden.  Tussen aanhalingstekens, die velden,want twee daarvan voldeden bij lange na niet aan de minimum maten maar de KNHB stond oogluikend toe dat we toch op alle vier onze partijtjes konden spelen en zo konden blijven groeien. In 1963 nam je het initiatief tot de bouw van een nieuw clubhuis. Met zeer veel zelfwerkzaamheid van vele leden stond het er in 1964. De trots van Voordaan! Het zou dienst doen tot 2008. De leden gaven, voorafgaand aan de bouw van ons huidige clubhuis in een enquête aan dat de open haard en het terras die beiden zo kenmerkend zijn voor onze club, zouden moeten blijven en zo geschiedde.

In 1979 vond je het welletjes. Je gaf na een aantal periodes voorzitterschap de hamer over aan Jan Boterman. Tot op de dag van vandaag bleef je actief betrokken bij het wel en wee van Voordaan.Je bezocht wedstrijden van onze topteams en was vaste gast bij de ledenvergaderingen. Daar vroeg je altijd als laatste het woord in de rondvraag om het zittende bestuur eerst te complimenteren met de afgelopen vergadering en hen vervolgens op het hart te drukken dat er goed op de penningen moet worden gepast en dat we het zo bijzondere karakter van Voordaan moeten koesteren. Dat nemen we ons nog iedere dag ter harte.


De laatste 5 jaar ging je fysieke gesteldheid langzaam achteruit. Het zicht werd minder en ook horen lastiger. Dat belemmerde je niet om naar Voordaan te komen. Je werd op een stoel langs de lijn "geparkeerd” , velen kwamen je begroeten en de omstanders vertelden je hoe de wedstrijd van heren 1 verliep. Ondanks alle belemmeringen genoot je ervan en stelde vragen over kinderen en kleinkinderen van degenen die bij je kwamen staan, waaruit bleek dat er aan je belangstelling voor anderen en je geheugen in dat verband nog niets was veranderd.Het jaarlijkse ereleden-diner in februari was de laatste jaren een hoogtepunt . Ook daar nam je steevast het woord om nog maar eens te benadrukken wat voor mooie club Voordaan is.

Op het laatste diner ontbrak je. We realiseerden ons dat het einde van een tijdperk naderde.

Lieve Paul, ik beloof je dat we er met z’n allen op Voordaan voor zullen zorgen dat de zo karakteristieke eigenschappen van de club bewaard blijven: Voordaan zal altijd Voordaan blijven. Komende woensdagmiddag nemen we afscheid van je, op Voordaan, zoals je dat zo graag wilde. Met in de hand een glas, waarmee we op jou en het leven toasten, kijken we naar de training van de aller jongste talenten van onze club.
Een mooier beeld konden we niet bedenken.

Wellicht zul je straks van grote hoogte weer kunnen genieten van wat er zich in Groenekan aan de Lindenlaan op je clubje allemaal afspeelt.
Wij zullen voelen dat je bij ons bent en aan je denken.

We wensen je een goeie reis!

 

Rob Brouwer